آثار و نتايج دعا: در اين بحث در مورد آثار و نتايج دعا سخن خواهيم گفت, لازم به تذکر است که آنچه در مورد اين موضوع بيان خواهيم کرد با توجه به مطالبي است که از قرآن کريم به دست آورده ايم اما مراجعه به روايات اهل بيت (ع) نيز ما را به آثار و نتايج بيشتري از دعا رهنمون خواهد ساخت که در اينجا به عنوان نمونه به يک روايت از وجود نازنين پيامبر اسلام (ص) اشاره مي کنيم:قال النبي (ص): « ألا أدلکم علي سلاح ينجيکم من اعدائکم ويدارأرزقکم؟ قالو بلي قال تدعون ربکم بالليل و النهار فإنّ سلاح المؤمن الدعاء[32]» آيا شما را به سلاحي راهنمائي نکنم که شما را از دشمنان نجات بخشد و روزي شما را فراوان کند ؟ گفتند بله, فرمود: به درگاه پروردگارتان شب و روز دعا کنيد زيرا سلاح مومن دعا است.قرآن کريم آثار زيادي را براي دعا بر شمارد که ما به برخي از آن آثار اشاره خواهيم کرد:1ـ دعا وسيله رسيدن به مقام قرب الهي است؛ قرب الهي اصلي ترين نتيجه دعا مي باشد ؛ زيرا مقصود همه عبادات رسيدن به مقام قرب الهي است و دعا به عنوان افضل عبادات به دنبال برقراري ارتباط و اتصال با خداوند متعال است. قرآن کريم نيز مهمترين اثر دعا را براي بندگان رسيدن به هدايت و مقام قرب الهي مي داند ؛ چنانکه مي فرمايد:« واذا سؤلک عبادي عنّي فإنّي قريب اجيب دعوه الداع إذا دعاه فليستجيوا لي وليؤمنوا بي لعلهم يرشدون[33]»و هنگامي که بندگان من از تو درباره من سؤال کنند , بگو : من نزديکم ؛ دعا کننده را به هنگامي که مرا مي خواند , پاسخ مي گويم پس بايد دعوت مرا بپذيرد و به من ايمان بياوريد تا راه يابند(و به مقصد برسند).همچنين در آيه ديگري مي فرمايد:« و من الأعراب من يومن بالله و اليوم الآخر و يتخذ ما ينفق قربات عندالله و صلوات الرسول ألا إنها قريه لهم سيدخلهم الله في رحمته ان الله عفور رحيم[34]» گروهي ( ديگر ) از اعراب هاي باديه نشين به خدا و روز رستاخيز ايمان دارند؛ و آنچه را انفاق مي کنند , مايه تقرب خدا و دعاي پيامبر مي دانند ؛ آگاه باشيد اين ها مايه تقرب آنهاست. خداوند به زودي آنان را در رحمت خود وارد خواهد ساخت؛ به يقين , خداوند آمرزنده و مهربان است.2ـ دعا راه جلب توجه خداوند به سوي بندگان خويش است ؛ خداوند متعال در قرآن مي فرمايد: « قل ما يعبوا بکم ربّي لولا دعائکم[35]» بگو : پروردگارم براي شما ارجي قائل نيست اگر دعاي شما نباشد.همچنين در جاي ديگر مي فرمايد :« فاذکروني اذکرکم[36]» سپس به ياد من باشيد تا به ياد شما باشم.3ـ دعا وسيله کسب سعادت دنيوي و اخروي است؛ خداوند در قرآن مي فرمايد:« وما کان قولهم الّا أن قالوا ربنا اغفرلنا ذنوبنا و إسرفنا في أقدامنا و انصدنا علي القوم الکافرين * نآتاهم الله ثواب الدنيا و حسن ثواب تاآخره و الله يحّب المحسنين[37]» ؛ سخنشان تنها اين بود که : پروردگارا! گناهان ما را ببخش ؛ و از تند رويهاي ما در کارها , چشم پوشي کن . قدم هاي ما استوار بدار؛ و ما را بر جمعيت کافران پيروز گردان». از اين رو خداوند پاداش اين جهان و پاداش نيک آن جهان را به آنها داد؛ و خداوند نيکوکاران را دوست مي دارد.4ـ دعا وسيله پذيرش توبه و استغفار بندگان است ؛ قرآن کريم مي فرمايد:« ولو أنهم إذظلموا أنفسهم جاءوک فاستغفروالله و استغفرلهم الرسول لوجدوا الله توابا رحيماً»؛ و اگر مخالفان , هنگامي که به خود ستم مي کردند ( او فرمانهاي خدا را زير پا مي گذارد), به نزد تو مي آمدند , و از خدا طلب آمرزش مي کردند , و پيامبر هم براي آن ها استفاده مي کرد, خدا را توبه پذير و مهربان مي يافتند. آداب دعا:خداوند متعال به همه نيازهاي موجودات عالم آگاه بوده و تنها او قادر است که درخواست هاي آنان را به اجابت رساند اما اين سخن با اين معنا نيست که خداوند آگاه و قادر است پس ديگر ضرورتي براي بيان حاجات نيست زيرا مهربان از بندگان خواسته که نيازهاي خود را با سوز دل و اشک چشم و حرکت زبان و سودن پيشاني به خاک در درگاهش ابراز کنند چرا که عاشق اين حال بندگان است. امام صادق (ع) دعا را حفظ کن و دقت کن چه کسي را صدا مي کني و چگونه و براي چه صدا مي زني.[38] از اين رو در اين بخش به بيان مواردي از آداب دعا مي پردازيم؛