مفهوم ISO در عکاسی چیست ؟

اصطلاح ISO در عکاسی

هنر عکاسی سه ضلع اصلی و مهم دارد که شامل :ISO ،سرعت شاتر و نسبت کانونی لنز می باشد درآموزش امروز قصد داریم به بررسی مهم ترین ضلع این مثلث که همان ISO است بپردازیم با ما همراه باشید.

معنی و مفهوم ISO ( ایزو ) :

در معنای کلی ISO حسگری است که به سنسوری مجهر شده تا میزان نور موجود در محیط را بررسی می کند. در کل ایزو با نور موجود در محیط سروکار دارد. هرچه میزان عدد ISO پایین باشد میزان حساسیت سنسور به نور کاهش پیدا می کند و اگر این عدد بزرگتر باشد سنسور حساسیت بیشتری نسبت به نور محیط نشان خواهد داد. در اینجا باید اشاره کنیم که آن بخش از دوربین که میزان حساسیت به نور را مورد بررسی قرار می دهد. حسگر یا سنسور آن است که نور محیط را میتواند به اطلاعات الکترونیکی تبدیل کند که این قسمت از گرانترین اجزای یک دوربین DSLR حساب می شود.

چنانچه شما قصد عکس برداری در شب و یا محیطی تاریک  هستید از آنجا که میزان نور محیط بسیار پایین میباشد، برای افزایش کیفیت تصویر و نور می بایست میزان حساسیت به نور یا همان ISO را به طور قابل توجهی افزایش دهید. البته این مربوط به زمانی میشود که شما از فلش دوربین خود جهت عکس برداری استفاده ننمایید.

این را نیز بدانید که اگر شما میزان حساسیت به نور دوربین خود یا ISO را زیاد کنید اجازه داده اید تا تصویر شما دارای نویز یا دانه دار شود که در کنار مزیت‌ها این مضرات را نیز دارد.

برای اینکه این موضوع را به طور کامل درک کنید به تصویر زیر نگاهی بیاندازید :

اصطلاح ISO در عکاسی

همانطور که در تصویر بالا به وضوح مشاهده می کنید تصویر سمت راست که از ISO 3200 استفاده کرده دارای نویز بسیار زیادتری می باشد. هرچه از ۳۲۰۰ به سمت پایین تر و چپ حرکت می کنیم طبق تصویر میزان نویز به مراتب پایین تر می آید تا ISO 100 که در آن تقریبا نویزی مشاهده نمی شود.

قابل ذکر است که هر دوربینی دارای پایین ترین میزان حساسیت به نور یا Base ISO می باشد که به کمک آن میتوانید باکیفیت ترین تصاویر را به ثبت برسانید. برای نمونه دوربین‌ D5300 شرکت نیکون دارای حداقلی میزان ایزو ۱۰۰ می باشد که با انتخاب آن می توانید تصاویری با کیفیت عالی و کمترین میزان نویز را به ثبت برسانید. توجه داشته باشید که شما نمی توانید از این میزان در حالت عادی استفاده کنید چراکه این میزان توسط پردازشگر دوربین برگزیده می شود، زیرا باعث کاهش نوردهی نهایی تصویر خواهد شد. البته شما نیز می توانید این حالت را به صورت دستی نیز انتخاب کنید اما امکان دارد که با کاهش نور مواجه شوید که می بایست با در نظر گرفتن ۲ ضلع اصلی دیگر عکاسی آن را جبران نمایید.

اگر یک دوربین DSLR دارید آن را بر روی حالت دستی یا Manual تنظیم کنید تا اعداد مربوط به ISO را مشاهده کنید. امکان دارد شما اعدادی بدین صورت ۱۰۰, ۲۰۰, ۴۰۰, ۸۰۰, ۱۶۰۰, ۳۲۰۰, ۶۴۰۰ در دوربین خود مشاهده کنید. به معنای دیگر چنانچه شما ISO 200 را انتخاب کنید، میزان حساسیت آن ۲ برابر ISO 100 خواهد بود یا ۴۰۰ دوبرابر ۲۰۰ و همینطور تا آخر. حال اگر برای خلق یک تصویر با ISO 100، سرعت شاتر یک ثانیه متناسب باشد، زمانی که ISO 1600 را انتخاب می‌کنید، ۱۶ بار زمان، به منظور ثبت آن عکس در شرایط یکسان کاهش پیدا خواهد کرد.

ISO 100 – ۱ ثانیه

ISO 200 – ۱/۲ ثانیه

ISO 400 – ۱/۴ ثانیه

ISO 800 – ۱/۸ ثانیه

ISO 1600 – ۱/۱۶ ثانیه

ISO 3200 – ۱/۳۲ ثانیه

به طور مثال برای ثبت یک تصویر دوربین شما به ۱ ثانیه زمان نیاز خواهد داشت تا تصویر را با ISO 100 به ثبت برساند در صورت ثابت ماندن نسبت کانونی، اما اگر بخواهید با همین شرایط نوری بخواهید با ISO 800 اقدام به عکس برداری کنید می‌بایست سرعت شاتر بر روی ۱/۸ ثانیه یا همان ۱۲۵ میلی ثانیه تنظیم شود تا همان نوردهی مجددا اینجا تکرار شود. به طور مثال می بایست برای تصویربرداری از سوژه های در حال حرکت از سرعت شاتر سریع استفاده نمود همانند تصویر پایین :

مفهوم ISO در عکاسی

NIKON D700 @ 420mm, ISO 800, 1/2000, f/5.6

همانطور که در مشخصات این تصویر مشاهده می کنید سرعت شاتر بالای ۱/۲۰۰۰ ثانیه و ایزوی آن بر روی ۸۰۰ تنظیم شده، یعنی دوربین برای ثبت این تصویر تنها یک دو هزارم ثانیه فرصت داشته است. اما اگر برای ثبت این تصویر ایزوی آن بر روی ۱۰۰ قرار داده می شد دوربین به ۸ برابر زمان بیشتر برای تصویر برداری نیاز داشت که قطعا تصویر نهایی تار می شد.

استفاده ISO پایین در چه شرایطی ؟

همانطور که در بالا نیز به آن اشاره شد تصویر برداری با شرایط ISO 100, 200 بهترین نتیجه را از نظر پایین بودن نویز در شرایط نوری کم و زیاد به شما ارائه خواهد داد. البته با توجه به مدت زمان بیشتر شاتر برای تصویر برداری می بایست دوربین خود را بر روی سه پایه قرار دهید و سوژه شما نیز نباید متحرک باشد تا تصویر تار نشود.

استفاده ISO بالا در چه شرایطی ؟

زمانی شما به آن نیاز خواهید داشت که قصد تصویر برداری در یک محیط کم نور باشید که سوژه های آن در حال حرکت و یا سه پایه ای در اختیار نداشته باشید و بخواهید تصاویری با سرعت شاتر بالا خلق کنید. البته این موضوع را در نظر داشته باشید که با این کار میزان نویز موجود در تصویر نهایی شما به مراتب بالاتر از زمانی خواهد بود که میزان ایزو شما پایین باشد.

نظرات و دیدگاه های خود را درباره این آموزش با دیگر کاربران در میان بگذارید و با اشتراک گذاری این مطلب در شبکه های اجتماعی خود دیگران را نیز از این ترفندها آگاه نمایید.

اخبار خودرو
حوادث